Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesFacturatie
De facturen die je van ons ontvangt
De facturen die je van ons ontvangt

Wat betekenen ze?

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je krijgt bij Cargomate altijd drie facturen die bij één zending horen. Voor zowel lucht als zeevracht zijn de facturen die je ontvangt hetzelfde! 🙂


Transportfactuur

De eerste factuur betreft de transportfactuur. Het gaat hier zoals je in de voorbeeldfactuur kunt zien om de transportkosten van China naar Nederland, de lokale kosten in China (ophaalkosten bij incoterm EXW) en het eventueel opmaken van een export licentie. De lokale kosten China worden enkel gefactureerd wanneer je voor incoterm EXW gekozen hebt. Dit zijn de kosten voor het ophalen van de goederen bij jouw leverancier. De kosten voor de exportlicentie ontvang je alleen wanneer wij deze moeten regelen voor je. Vaak regelen de leveranciers deze.

Voorbeeldfactuur transport


Douanefactuur

De tweede factuur bestaat uit drie posten, de BTW bij invoer, de invoerrechten en de voorschot provisie (1,5% van het totaalbedrag). Het is het resultaat van de importaangifte. Op basis van de importaangifte worden deze posten berekend. In je dashboard, bij de betreffende boeking, kan je onder 'Document 1' de UTB vinden die we vanuit de douane hebben ontvangen. Daarin staat precies hoe zij op de kosten voor de invoerrechten & BTW bij invoer zijn gekomen.

Voorbeeld douanefactuur

In de EU ben je verplicht om BTW te betalen over goederen maar in China niet en dus bepaalt de douane aan de hand van de totale waarde (die weer van de commercial invoice afkomstig is) wat dit bedrag gaat worden. Let wel op, dit is nooit exact 21% van deze waarde. Zij nemen in de totale waarde bijvoorbeeld ook 70% van de transportkosten mee. Dit is uiteindelijk wat op de factuur komt als "BTW over goederen" of "BTW bij invoer". Dit gehele bedrag mag je net als alle andere BTW terugvragen als voorbelasting bij de Belastingdienst. Als Belgische ondernemer die diensten in Nederland uitvoert kan er ook BTW in Nederland teruggevraagd worden.

Je hebt ook de optie om vergunning Artikel 23 aan te vragen. Met deze vergunning worden de BTW kosten verlegd en hoef je deze dus niet te betalen. Op de factuur zal dan ook een bedrag van €0 staan.

De invoerrechten worden bepaald aan de hand van het soort product dat je importeert. De categorie van het soort product wordt bepaald aan de hand van de HS code. Op deze website kan je zien onder welke HS code jouw goederen vallen en het percentage wat daaraan gekoppeld zit.

In het dashboard kan je de juiste HS-code voor je product zoeken via de 'HS code Finder'. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de douanekosten te berekenen in onze calculator.


Factuur inklaringskosten + LMD

De derde factuur bestaat uit de kosten voor het vervoer van de pallets/losse dozen en de kosten voor de importaangifte (de inklaring). Dit zijn de kosten die je betaalt als gevolg van het feit dat de douane tijd besteedt aan het inklaren van jouw zending. Bij lucht- en zeevracht liggen de kosten hiervoor op €35,-. De kosten voor de LMD kan je terugvinden in dit artikel.

Was dit een antwoord op uw vraag?