Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesDouane
Wat is BTW bij invoer en hoe verleg ik het?
Wat is BTW bij invoer en hoe verleg ik het?

Lees hier hoe je Artikel 23 simpel aanvraagt!

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer je goederen importeert uit een niet EU-land moet je bij de invoer van de zending 21% btw betalen over de transportkosten + de waarde van de goederen. Deze btw kan je weer aftrekken als voorbelasting bij de Belastingdienst. Artikel 23 is een vergunning die je aan kunt vragen bij de Belastingdienst. Met Artikel 23 wordt de btw verlegd en hoef je deze niet meteen te betalen aan de douane (in dit geval ons, want wij schieten het bedrag voor aan de douane en factureren het één op één door aan jou). Artikel 23 kan je toepassen op alle typen transport.

Je kunt artikel 23 aanvragen door een brief te sturen naar het belastingkantoor. Je moet dan bepaalde informatie aanleveren en aan de voorwaarden voldoen. Hieronder kun je zien wat deze zijn. Binnen 8 weken geeft de belastingdienst dan een beslissing. Dan moet het ook door de douane worden gecontroleerd, dit kan ook tot 8 weken duren.

LET OP: Artikel 23 geldt alleen voor de BTW bij invoer die je moet betalen bij je tweede Cargomate factuur, de douanefactuur.

De voorwaarden voor een vergunning artikel 23 zijn:

  • Je woont als ondernemer in Nederland of bent daar gevestigd.

  • Je importeert regelmatig goederen uit niet-EU-landen.

  • Je voert een aparte administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw u bij import moet betalen.

Wij hebben alvast een template voor je opgesteld. Je hoeft dus alleen maar je eigen gegevens hier in te vullen. De aanvraag stuur je op naar het dichtstbijzijnde belastingkantoor bij jou in de buurt. Via deze site kun je het dichtstbijzijnde belastingkantoor vinden.

LET OP: om aan te tonen dat je regelmatig goederen importeert uit niet-EU landen, raden we je zeer aan om inkoopfacturen, invoerdocumenten en/of orderbevestigingen toe te voegen. Op deze manier ziet de Belastingdienst dat jij voordeel van de vergunning zal hebben, en zullen ze deze sneller aan je toewijzen. 💪🏼

Was dit een antwoord op uw vraag?