Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesLogistiek
Welke incoterm moet ik afspreken met mijn leverancier?
Welke incoterm moet ik afspreken met mijn leverancier?

Lees dat hieronder 👇đŸŧ

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat zijn incoterms?

Een incoterm is een afspraak die je maakt met jouw leverancier. Deze afspraak bepaalt wie wanneer de verantwoordelijkheid heeft over de goederen die jij hebt besteld. Je spreekt EXW of FCA af als je via Cargomate verzendt. Ook bij zeevracht! Je hoeft dus geen FOB af te spreken met je leverancier.

Bij FOB regelt jouw leverancier (of vervoerder) de exportdocumenten en dat jouw zending in een container wordt geladen in de haven, hiervoor betaal jij. Bij Cargomate spreek je FCA/EXW af, regelen wij de exportdocumenten en dat jouw goederen in een van onze containers komt te liggen. 💰


EXW - Ex Works

Bij EXW heeft jouw leverancier de minste verantwoordelijkheden. Je leverancier hoeft dan alleen de goederen te produceren en niks te doen qua verzending. Als je EXW afspreekt dan wordt er vanuit gegaan dat het wordt opgehaald bij jouw leverancier en hier zitten pick-up kosten aan verbonden. Dit is gebaseerd op locatie en de grootte van je zending. Om de kosten voor het ophalen van je zending te berekenen, is het volgende nodig:

  • Specifieke adres van je leverancier

  • Aantal dozen

  • CBM

  • Gross Weight (wat weegt de gehele zending)

Deze kun je in de chat naar het team opsturen en zij zullen direct voor je kijken wat de pick-up kosten zijn! ✅


FCA - Free Carrier

Bij de incoterm FCA verzendt jouw leverancier de zending naar ons warenhuis. Er is nu dus iets meer verantwoordelijkheid voor de leverancier. Dit is de makkelijkste incoterm, aangezien jouw leverancier de zending direct na de productie op kan sturen naar ons warenhuis! 😄


FOB - Free On Board

De incoterm FOB kan bij ons alsnog gebruikt worden als je een eigen volle container wilt verschepen. Zoals eerder gezegd, bij FOB regelt jouw leverancier dat de goederen worden vervoert naar de afgesproken haven in China. Ook is de leverancier (verkoper) verantwoordelijk voor het laden van de goederen op het schip en in een container. Natuurlijk betaal jij de leverancier hiervoor. Bij een volle container kun je ook afspreken om de incoterm EXW of FCA te gebruiken, dan regelen wij alles, ook tegen betaling.

Was dit een antwoord op uw vraag?