Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesDouane
BTW Verleggen - België
BTW Verleggen - België

In dit artikel ga ik je uitleggen wat de BFV precies inhoudt en wat je eraan hebt.

Sten van Zijl avatar
Geschreven door Sten van Zijl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voor alle Belgische leden ligt het verleggen (het doorschuiven van de verantwoordelijkheid voor het betalen van BTW) van de BTW bij invoer wat anders dan voor de Nederlandse leden. Zo kunnen onze Belgische leden geen gebruik maken van Artikel 23, omdat dit alleen geldt voor Nederlandse ondernemers en is de ET14000 (hetzelfde als Artikel 23, maar dan in België) niet bruikbaar in Nederland. Om de BTW bij invoer toch te kunnen verleggen kunnen we gebruik maken van de BFV.

Wanneer we de BTW voor jou verleggen, doen wij dit onder ons eigen BO2-identificatienummer. Dit nummer gebruiken wij alleen voor intracommunautaire transacties. Intracommunautaire transacties verwijzen naar transacties die binnen de EU plaatsvinden tussen verschillende lidstaten, in dit geval tussen Nederland en België.

Omdat de BTW via ons BO2-nummer verlegd wordt, betekent dat ook dat de Belastingdienst Cargomate als eindverantwoordelijke ziet voor het afdragen van de BTW. Om die reden moeten wij ons aan bepaalde voorwaarden houden.

Wanneer de zending na inklaring (deels) in Nederland geleverd wordt en vanuit daar wordt verkocht aan jouw klanten via Bol of een ander platform, zouden wij van elke verkoop die je doet een verkoopfactuur nodig hebben waarop te zien is dat er geen BTW is gefactureerd.

Zoals je je voor kunt stellen, is dit extreem veel werk wat helaas geen doen is voor beide partijen.

Het administreren hiervan komt te vervallen wanneer wij de goederen in zijn geheel bij jou in België uitleveren en je de goederen vanuit daar vervolgens zelf naar Bol.com of bij een fulfilment center laat leveren. Wanneer de goederen eerst naar België worden verstuurd, wordt dit namelijk gezien als een transactie, wat betekent dat wij niet meer verantwoordelijk zijn voor wat er met de BTW gebeurt. Alleen op deze manier is het mogelijk om voor jou op te treden als fiscaal vertegenwoordiger.

De twee opties die er dus overblijven zijn de volgende:

  1. We klaren jouw zendingen nog steeds in door middel van de beperkt fiscale vertegenwoordiging onder ons BO2-identificatienummer. Dit betekent dat de BTW bij invoer nog steeds verlegd zal worden, maar we jouw goederen meteen na ontvangst en inklaring wel moeten leveren in België. Je kan je goederen uiteraard gewoon terug in Nederland, bij bijvoorbeeld Bol.com, leveren.

  2. We klaren jouw zendingen vanaf nu in onder jouw eigen BTW-nummer. Het BFV-document dat je hebt ondertekend is dan niet meer van toepassing. Je zult dan dus gefactureerd worden voor de BTW bij invoer, maar de goederen kunnen wel direct geleverd worden binnen Nederland.

Gelukkig kan je per zending zelf bepalen of je graag wilt dat er wordt ingeklaard onder beperkte fiscale vertegenwoordiging. Wij checken bij elke zending of deze in NL of BE geleverd moet worden. Aan de hand daarvan bepalen we of de BTW verlegd moet worden.

Was dit een antwoord op uw vraag?