Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesDouane
Wat is een FYCO (fysieke controle)?
Wat is een FYCO (fysieke controle)?

In dit artikel leg ik je uit wat een fysieke controle precies inhoudt.

Sten van Zijl avatar
Geschreven door Sten van Zijl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De douane heeft de mankracht niet om letterlijk elk pakket, van elke zending, te controleren. Hiervoor komt er dagelijks simpelweg te veel binnen. Het zal dus vaak voorkomen dat jouw zending gemakkelijk ingeklaard kan worden, zonder enige problemen. De douane houdt daarnaast wel bepaalde profielen (HS-code) in de gaten. Wanneer jouw zending binnen zo een profiel past, bestaat de kans er dat jouw zending onder fysieke controle valt.

Wat gebeurt er precies wanneer mijn zending onder fysieke controle valt?

Wanneer dit het geval is komt er een ambtenaar van de douane fysiek controleren of alles wel klopt met wat er staat aangegeven op de commercial invoice. Ze kiezen hierbij één of meerdere producten van de zending en controleren of de HS-code die opgegeven is wel past bij het product dat geïmporteerd wordt. Daarnaast controleren of er geen andere afwijkende informatie is zoals bijvoorbeeld het aantal dozen. Het kan ook zo zijn dat er een monsterafname nodig is. Dit gebeurt bij producten die aan specifieke gezondheidsvoorschriften moeten voldoen.

Het is dus van belang om de informatie overeen te laten komen met wat er daadwerkelijk geïmporteerd wordt, om zo eventuele vertraging te voorkomen. Mocht alles kloppen, zullen je goederen snel vrijgegeven worden, zodat jij ze kunt gaan verkopen! 🙂

Was dit een antwoord op uw vraag?