Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesFacturatie
Potentiële extra kosten bij FCL / LCL zendingen
Potentiële extra kosten bij FCL / LCL zendingen

In dit artikel ga ik je uitleggen waar bepaalde onverwachte kosten vandaan kunnen komen.

Sten van Zijl avatar
Geschreven door Sten van Zijl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het kan wel is voorkomen dat je een factuur van ons ontvangt waarvan je de kosten niet kan plaatsen, omdat deze kosten niet stonden aangegeven tijdens de calculatie die je gemaakt hebt. Dit komt omdat wij ook wel is voor onvoorziene kosten komen te staan. Hieronder zal ik al deze kosten op een rijtje zetten!

Jouw zending of de container waar jouw zending in zit kan ook in China onder fysieke controle vallen. In beide gevallen komt zal dit voor extra kosten zorgen.

Wanneer jouw zending onder fysieke controle valt in China komt er, net zoals in Nederland, een ambtenaar langs om de zending te controleren op allerlei punten. Voor alle handelingen die deze ambtenaar moet verrichten wordt vaak tussen de €80 en €150 gerekend.

Daarnaast is het ook mogelijk dat een gehele container onder fysieke controle valt. In dat geval wordt de gehele container gecontroleerd op aantallen, verpakkingen, verboden items en eventuele andere overtredingen. De kosten hiervoor zijn €150. Uiteraard zorgt dit voor vertraging waardoor de container langer in opslag moet blijven staan bij de rederij en de container langer in gebruik is dan dat van te voren is afgesproken (demurrage). De kosten hiervan verschillen per terminal en rederij, dus hier zijn geen vaste kosten voor. Bij de consolidatie optie zullen deze kosten verdeeld worden over alle zendingen die in de betreffende container/vlucht zitten.

Om toch een beetje een idee te krijgen van deze kosten heb ik een gemiddelde genomen:

  • 20ft container

    • 0-17 dagen €46 per dag

    • 17+ dagen €77 per dag

  • 40ft container

    • 0-17 dagen €85 per dag

    • 17+ dagen €147 per dag

De laatste kostenpost is de magnetic inspection fee. Deze zijn niet onvoorzien voor ons, maar werken wel in jouw voordeel. Deze kosten houden in dat er een inspectie wordt uitgevoerd op een product om te kijken of het iets van magnetisme bevat. Normaliter valt magnetisme namelijk onder dangerous goods, maar na een dergelijke inspectie kunnen de goederen toch met de consolidatie voor normal goods mee.

Vooral bij grotere zendingen die magnetisme bevatten kan dit voorkomen, omdat het vaak voordeliger is om een inspectie te doen. Dit komt omdat het tarief voor normal goods lager ligt dan het tarief voor dangerous goods. De kosten voor de magnetic inspection fee hangt af van de grote van je zending en via welke luchtvaartmaatschappij/rederij de goederen verzonden worden. Vaak liggen deze kosten tussen de €80 tot €150.

Was dit een antwoord op uw vraag?