Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesWarehousing
Levering in UK / Noorwegen / niet-EU landen
Levering in UK / Noorwegen / niet-EU landen

Hier komen extra douane handelingen bij kijken

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan 6 maanden geleden bijgewerkt

Voorbeeld: je wil een pallet of een aantal dozen levering aan Amazon in de UK. Dit is natuurlijk mogelijk, alleen komen hier wel extra douane handelingen bij kijken!

1. Vraag een EORI-nummer aan

Het EORI-nummer is een bedrijfsgebonden identificatienummer dat u nodig hebt bij het doen van een aangifte of het aanvragen van vergunningen. Het nummer vraagt u aan bij de Belastingdienst.

2. Check de geldende importtarieven en regels voor de btw

De importtarieven en belasting die bij import betaald moeten worden hangen af van de afspraken die tussen de EU en het desbetreffende land zijn gemaakt en verschillen per HS-code (productgroep). Raadpleeg de Market Access Database van de Europese Commissie voor de geldende importtarieven en andere importbelastingen. Voor export naar veel niet-EU-landen geldt het 0%-btw tarief. Bij de inklaring van goederen

vindt lokaal de afdracht van btw, eventuele invoerrechten en overige kosten plaats.

3. Stem de levercondities af met uw zakenpartner in het derde land

Via leveringsvoorwaarden (incoterms) spreek je af wie de importheffingen en inklaringskosten betaalt. De meest gangbare leveringsvoorwaarden zijn DAP (Delivery At Place), waarbij deze voor rekening komen van de ontvanger, en DDP (Delivery Duty Paid), waarbij deze verantwoordelijkheden bij de verkoper liggen.

4. Zorg voor de juiste douanedocumenten

Om douaneaangifte te kunnen doen is het belangrijk dat je diverse aanvullende documenten aanlevert, zoals een originele handelsfactuur (Commercial Invoice) en een oorsprongsverklaring (als deze nodig is).

5. Check de regels voor verpakkingen

Aan transport niet-EU-landen kunnen andere verpakkingseisen gesteld worden. Zo is het verplicht om bij transport naar Groot-Brittannië gebruik te maken van verpakkingshout dat is behandeld tegen schadelijke organismen en over de internationale ISPM15-markering beschikt.

6. Ga na of uw certificaten en keurmerken nog geldig zijn

Elk land hanteert eigen producteisen. Check voordat u een zending boekt of uw producten over de juiste certificaten en keurmerken beschikken. Op de website van de KVK vindt je een overzicht van de eisen per land.

Was dit een antwoord op uw vraag?