Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesDouane
Producten importverbod ijzer en staal uit Rusland
Producten importverbod ijzer en staal uit Rusland

Lijst met CN codes

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In het kort:

  • Nieuwe douaneregels voor ijzer en staalimport in Europa 🇪🇺

  • Doel: Voorkomen dat Russische ijzer- en staalproducten de EU-markt betreden.

  • Wie: lijst met CN-codes die onder dit verbod vallen.

  • Belangrijk: Importeurs moeten bewijs van herkomst verstrekken.

  • Bewijslast: Vaak geleverd via een Mill Test Certificate (MTC).

  • Alternatieve bewijsstukken: Facturen, leveringsbonnen en meer zijn acceptabel.

Nieuwe Douaneregels

Deze nieuwe douaneregels voor import zijn ontworpen om te voorkomen dat Russische ijzer- en staalproducten de Europese markt betreden, zelfs als ze zijn verwerkt in derde landen. Dit komt omdat Rusland een belangrijke producent is van ijzer en staal, en de EU haar afhankelijkheid van Russische energie en grondstoffen wil verminderen.

Deze nieuwe regels zullen het voor importeurs moeilijker en kostbaarder maken om ijzer en staal uit Rusland te importeren. Importeurs zullen meer tijd en geld moeten besteden aan het verzamelen en bijhouden van de vereiste documentatie. Het kan ook nodig zijn om nieuwe leveranciers te zoeken die hen kunnen voorzien van ijzer- en staalproducten die geen Russische grondstoffen bevatten.

Voor welke producten gelden deze regels?

Je kunt hier een lijst vinden met goederencodes waarop deze douaneregels van toepassing zijn:

CN Code

Omschrijving

7206

IJzer en ongelegeerd staal in broodjes of andere primaire vormen (excl. hergebruikt schroot, producten verkregen door continu gieten en ijzer van post 7203)

7207

Halffabricaten van ijzer of ongelegeerd staal

7208

Plaatstaal van ijzer of ongelegeerd staal, met een breedte >= 600 mm, warmgewalst, niet gelaagd, bekleed of gecoat

7209

Plaatstaal van ijzer of ongelegeerd staal, met een breedte van >= 600 mm, koudgewalst 'koudverkleind', niet gelaagd, bekleed of gecoat

7210

Plaatstaal van ijzer of ongelegeerd staal, met een breedte >= 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind', gelaagd, bekleed of gecoat

7211

Plaatstaal van ijzer of ongelegeerd staal, met een breedte van < 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind', niet gelaagd, bekleed of gecoat

7212

Plaatstaal van ijzer of ongelegeerd staal, met een breedte van < 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind', gelaagd, bekleed of gecoat

7213

Staven en staven van ijzer of ongelegeerd staal, warmgewalst, in onregelmatig gewikkelde spoelen

7214

Staven en staven van ijzer of ongelegeerd staal, niet verder bewerkt dan gesmeed, warmgewalst, warm getrokken of warm geperst, maar incl. die na het walsen zijn gedraaid (excl. in onregelmatig gewikkelde spoelen)

7215

Staven en staven van ijzer of ongelegeerd staal, koud gevormd of koud afgewerkt, al dan niet verder bewerkt, of warm gevormd en verder bewerkt, n.e.s.

7216

Hoeken, vormen en secties van ijzer of ongelegeerd staal, n.e.s.

7217

Draad van ijzer of ongelegeerd staal, in spoelen (excl. staven en staven)

7218

Roestvrij staal in broodjes of andere primaire vormen; halffabricaten van roestvrij staal

7219

Plaatstaal van roestvrij staal, met een breedte van >= 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind'

7220

Plaatstaal van roestvrij staal, met een breedte van < 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind'

7221

Staven en staven van roestvrij staal, warmgewalst, in onregelmatig gewikkelde spoelen

7222

Andere staven en staven van roestvrij staal; hoeken, vormen en secties van roestvrij staal, n.e.s.

7223

Draad van roestvrij staal, in spoelen (excl. staven en staven)

7224

Staal, legering, anders dan roestvrij, in broodjes of andere primaire vormen, halffabricaten van staal anders dan roestvrij

7225

Plaatstaal van staal anders dan roestvrij, met een breedte van >= 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind'

7226

Plaatstaal van staal anders dan roestvrij, met een breedte van < 600 mm, warmgewalst of koudgewalst 'koudverkleind'

7227

Staven en staven van staal anders dan roestvrij, warmgewalst, in onregelmatig gewikkelde spoelen

7228

Andere staven en staven van staal anders dan roestvrij, hoeken, vormen en secties van staal anders dan roestvrij, n.e.s.; holle boorstaven en -staven, van staal

7229

Draad van staal anders dan roestvrij, in spoelen (excl. staven en staven)

7301

IJzer- of staalplaat, al dan niet geboord, geponst of samengesteld uit elementen; gelaste hoeken, vormen en secties, van ijzer of staal

7302

Materialen voor de bouw van spoorwegen of trambanen van ijzer of staal, zoals rails, controle-rails en tandheugelrails, wisselbladen, kruisingen, puntstangen en andere kruisingstukken, dwarsliggers 'spoorbinders', visplaten, stoelen, wiggen voor stoelen, zoolplaten 'fundamentplaten', railklemmen, bedplaten, dwarsliggers en ander materiaal gespecialiseerd voor het verbinden of bevestigen van rails

7303

Buizen, pijpen en holle profielen, van gietijzer

7304

Buizen, pijpen en holle profielen, naadloos, van ijzer of staal (excl. producten van gietijzer)

7305

Buizen en pijpen met ronde doorsneden en een buitendiameter van > 406,4 mm, van platgewalst ijzer of staal 'bijv. gelast, geklonken of op een andere manier afgesloten'

7306

Buizen, pijpen en holle profielen 'bijv. open naad of gelast, geklonken of op andere wijze gesloten', van ijzer of staal (excl. van gietijzer, naadloze buizen en pijpen en buizen met inwendige en uitwendige ronde doorsneden en een buitendiameter van > 406,4 mm)

7307

Buis- of pijpfittingen 'bijv. koppelingen, ellebogen, sleeves', van ijzer of staal

7308

Constructies en onderdelen van constructies 'bijv. bruggen en brugdelen, sluizen, torens, vakwerkmasten, daken, dakwerkconstructies, deuren en ramen en hun kozijnen en drempels voor deuren, luiken, balustrades, pilaren en kolommen', van ijzer of staal; platen, staven, hoeken, vormen, secties, buizen en dergelijke, voorbereid voor gebruik in constructies, van ijzer of staal (excl. geprefabriceerde gebouwen van post 9406)

7309

Reservoirs, tanks, vaten en vergelijkbare containers, van ijzer of staal, voor elk materiaal 'anders dan samengeperst of vloeibaar gas', met een capaciteit van > 300 l, niet voorzien van mechanische of thermische apparatuur, al dan niet bekleed of warmte-geïsoleerd (excl. containers die speciaal zijn ontworpen of uitgerust voor een of meer soorten transport)

7310

Tanks, vaten, trommels, blikken, dozen en vergelijkbare containers, van ijzer of staal, voor elk materiaal 'anders dan samengeperst of vloeibaar gas', met een capaciteit van <= 300 l, niet voorzien van mechanische of thermische apparatuur, al dan niet bekleed of warmte-geïsoleerd, n.e.s.

7311

Containers van ijzer of staal, voor samengeperst of vloeibaar gas (excl. containers die speciaal zijn ontworpen of uitgerust voor een of meer soorten transport)

7312

Getwijnde draad, touwen, kabels, gevlochten banden, slingers en dergelijke, van ijzer of staal (excl. elektrisch geïsoleerde producten en getwijnde afrasteringsdraad en prikkeldraad)

7313

Prikkeldraad van ijzer of staal; getwijnde hoepel of enkele platte draad, met weerhaken of niet, en losjes getwijnde dubbele draad, van een soort die wordt gebruikt voor hekken, van ijzer of staal

7314

Doek, incl. eindeloze banden, grill, gaas en hekwerk, van ijzer of staaldraad, geëxpandeerd metaal van ijzer of staal (excl. geweven producten van metaalvezels van een soort die wordt gebruikt voor bekleding, voering of soortgelijke doeleinden)

7315

Ketting en delen daarvan, van ijzer of staal (excl. horlogekettingen, halskettingen en dergelijke, snij- en zaagkettingen, skidkettingen, schraperkettingen voor transporteurs, getande kettingen voor textielmachines en dergelijke, veiligheidsinrichtingen met kettingen voor het beveiligen van deuren, meetkettingen)

7316

Ankers, enterhaken en delen daarvan, van ijzer of staal

7317

Spijkers, punaises, paperclips, gegolfde spijkers, nietjes en soortgelijke artikelen van ijzer of staal, al dan niet met koppen van ander materiaal (excl. dergelijke artikelen met koppen van koper en nietjes in strips)

7318

Schroeven, bouten, moeren, wagenschroeven, schroefhaken, klinknagels, splitpennen, ringen, incl. veerringen, en soortgelijke artikelen, van ijzer of staal (excl. slotbouten, stoppen, pluggen en dergelijke, met schroefdraad)

7319

Naai- en breinaalden, breinaalden, stopnaalden, haaknaalden, borduurnaalden en soortgelijke artikelen, voor handmatig gebruik, van ijzer of staal; veiligheidsspelden en andere spelden van ijzer of staal, n.e.s.

7320

Veren en bladen voor veren, van ijzer of staal (excl. veerbladen voor klokken en horloges, veren voor wandelstokken en handgrepen van paraplu's of parasols, schokdempers en torsiestangen van sectie 17)

7321

Fornuizen, bereiken, roosters, kooktoestellen, incl. die met onderliggende ketels voor centrale verwarming, barbecues, brikettenkachels, gasringen, plaatverwarmers en soortgelijke niet-elektrische huishoudelijke apparaten, en delen daarvan van ijzer of staal (excl. ketels en radiatoren voor centrale verwarming, geisers en warmwaterreservoirs)

7322

Radiatoren voor centrale verwarming, niet-elektrisch verwarmd, en delen daarvan, van ijzer of staal; luchtverhitters en warmeluchtdistributeurs, incl. distributeurs die ook frisse of behandelde lucht kunnen distribueren), niet-elektrisch verwarmd, met een motor aangedreven ventilator of blower, en delen daarvan, van ijzer of staal

7323

Tafel-, keuken- of andere huishoudelijke artikelen, en delen daarvan, van ijzer of staal; ijzer of staalwol; potborstels en schuur- of polijstpads, handschoenen en dergelijke, van ijzer of staal (excl. blikken, dozen en soortgelijke containers van post 7310; vuilnisbakken; scheppen, kurkentrekkers en andere artikelen van het karakter van een werktuig; artikelen voor snijgereedschap, lepels, pollepels, vorken enz. van post 8211 tot 8215; sierartikelen; sanitair)

7324

Sanitair, en delen daarvan, van ijzer of staal (excl. blikken, dozen en soortgelijke containers van post 7310, kleine wandkasten voor medische benodigdheden of toiletartikelen en ander meubilair van hoofdstuk 94, en fittingen)

7325

Artikelen van ijzer of staal, gegoten, n.e.s.

7326

Artikelen van ijzer of staal, n.e.s. (excl. gegoten artikelen)

Bewijslast

De bewijslast ligt bij de importeur van de goederen en wordt vaak geleverd door middel van een Mill Test Certificate (MTC). Als je niet beschikt over een (volledig) MTC, moet je andere documenten in de administratie opnemen die dezelfde informatie bevatten als het MTC. Momenteel werken de Douane en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan beleid op dit vlak. Het Certificaat van Oorsprong biedt in elk geval niet voldoende bewijs om aan te tonen dat er geen Russische grondstoffen in het product zijn verwerkt.

Gegevens van het Mill Test Certificate (MTC)

In het geval van halffabricaten moet het MTC de volgende informatie bevatten:

  • De naam van de faciliteit waar de productie heeft plaatsgevonden;

  • De naam van het land dat overeenkomt met het warmtenummer (land van de smeltpan); en

  • De GS-code van het product.

Bij eindproducten moet in het MTC de volgende informatie zijn opgenomen:

  • De naam van het land dat overeenkomt met het warmtenummer (land van de smeltpan);

  • De GS-code van het product; en

  • De naam van het land en de naam van de faciliteit waar specifieke bewerkingen worden uitgevoerd.

Andere bewijzen dan een MTC

Als je geen MTC tot je beschikking hebt of als deze niet alle benodigde informatie bevat, kun je ook andere documenten gebruiken als bewijs. Denk hierbij aan facturen, leveringsbonnen, kwaliteitscertificaten, leveranciersverklaringen voor de lange termijn en meer.

Gevolgen voor de inklaring

Bij de invoer van genoemde tariefposten moet certificaatcode Y824 in vak 44 van de douaneaangifte worden ingevuld als de ingevoerde goederen geen Russische ijzer- en staalproducten bevatten. Als dit wel het geval is, is invoer in de EU verboden.

Houd er rekening mee dat de douaneautoriteiten de naleving van deze verboden strikt zullen controleren, wat kan leiden tot langere wachttijden, fysieke verificaties, geblokkeerde containers en geschillen.

Als je nog verdere vragen hebt, neem dan vooral contact met ons op. We staan altijd klaar om je te helpen!

Was dit een antwoord op uw vraag?