Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesDouane
Oorsprongsverklaring
Oorsprongsverklaring

Voorkom invoerrechten bij verzending naar UK, Noorwegen, en andere niet-EU landen

Kenny Lipman avatar
Geschreven door Kenny Lipman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voorbeeld: je wil vanuit ons warenhuis in Nederland 3 pallets naar Noorwegen laten leveren. Noorwegen valt buiten de EU, dus dit betekent dat er opnieuw een inklaring gedaan moet worden in Noorwegen. Het zou zonde zijn als je opnieuw BTW & invoerrechten moet betalen. Hier hebben ze een oorsprongsverklaring voor in het leveren geroepen!

De EU heeft met meerdere landen handelsovereenkomsten gesloten. Voor goederen die in deze landen worden geproduceerd - en dus een preferentiële oorsprong hebben - gelden lagere of zelfs helemaal geen invoerrechten. De oorsprong van de producten toon je aan met een oorsprongsverklaring. Welke oorsprongsverklaring je nodig hebt hangt af van de waarde van de zending en het land van bestemming.


Noorwegen en Zwitserland

Voor Zwitserland en Noorwegen toont u de oorsprong van de goederen aan middels een Eur.1-certificaat (> € 6.000,-) of een factuurverklaring (< € 6.000,-).

  • Eur.1-certificaat. Dit certificaat vraag je aan bij de KVK en laat je vervolgens afstempelen door de douane.

  • Factuurverklaring. Je dient onderstaande tekst letterlijk op de factuur te vermelden en te onderschrijven met plaats en datum geschreven in blauwe inkt, firmastempel en de handtekening van de exporteur gevolgd door de naam in blokletters.

  • In het Duits voor zendingen naar Zwitserland: “Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklärt, daß diese Waren, soweit nicht anders angegeben, präferenzbegünstigte EU Ursprungswaren sind”.

  • In het Engels voor zendingen Noorwegen: “The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of EU preferential origin”.


Groot-Brittannië

Voor Groot-Brittannië toon je de oorsprong van de goederen aan middels het REX-systeem. Afhankelijk van de waarde van de goederen is dit een REX-verklaring op de factuur (< € 6.000,-) en een aanvullende REX-registratie (> € 6.000,-).

  • REX-verklaring. De onderstaande tekst moet je letterlijk op de factuur te vermelden en te onderschrijven met plaats en datum geschreven in blauwe inkt, firmastempel en de handtekening van de exporteur gevolgd door de naam in blokletters.

  • In het Engels: “The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No ...) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... (country) preferential origin”.

  • REX-registratie. Deze registratie vraag je aan bij de Belastingdienst. Het REX-nummer dien je samen met de REX-verklaring op de factuur te vermelden.

Bekijk de website van de RVO voor een overzicht van alle handelsakkoorden van de Europese Unie.

Was dit een antwoord op uw vraag?